Eigenlijk is het een simpele visie: minder verstening, meer groen en duurzame gebouwen
Groener, duurzamer en toekomstbestendig zo verandert Eindhoven Airport District
Van een militair vliegveld tot een levendig kantorengebied: Eindhoven Airport District (EAD) herbergt een bonte verzameling functies en belangen. Het gebied is groot en de metamorfose nog niet overal direct zichtbaar, maar initiatieven zoals de groene looproute en het nieuwe centrale plein op Flight Forum laten al zien hoe de visie in de praktijk vorm krijgt. Daarnaast is EAD onlangs verkozen tot ‘Living Lab’ in het project Werklandschap van de Toekomst, wat de experimentele en innovatieve koers van dit gebied onderstreept. Programmamanager Robin van der Helm ziet de potentie van EAD en werkt samen met ondernemers, vastgoedeigenaren en overheden aan een toekomstbestendig district. “Dit gebied is als een puzzel met heel verschillende stukjes,” legt hij uit. “Als we die goed weten te leggen, ontstaat er een aantrekkelijk, groen en dynamisch hart voor de hele regio.”
Vanuit zijn achtergrond in binnenstedelijke transformaties en publiek-private samenwerkingen wist Van der Helm meteen dat EAD een unieke uitdaging biedt. “De combinatie van een luchthaven, een militair vliegveld, een bedrijventerrein en een kantorengebied zorgt voor een ontzettend boeiende dynamiek,” vertelt hij. “Daarmee kunnen we iets heel bijzonders neerzetten.”
Centraal staat de wens om EAD te veranderen in een groene, uitnodigende werklocatie. “Eigenlijk is het een simpele visie: minder verstening, meer groen en duurzame gebouwen,” zegt hij. “We willen dat ondernemers en bezoekers hier graag rondlopen, werken en elkaar ontmoeten.”
Nu de eerste stappen zijn gezet – zoals de groene looproute langs het vliegveld en de vergroening van Flightforum – ligt de focus op complexere projecten. “Denk aan de Luchthavenweg, die we willen ontwikkelen tot een groene boulevard, of het nieuwe Middenpark tussen de clusters van Flight Forum, waar natuur, sport en verblijf elkaar ontmoeten. Ook komt er een kunstroute, zodat wandelen én werken hand in hand gaan, ” vervolgt van der Helm.
“Verder werken we aan slimme menukaarten voor energie- en duurzaamheids-maatregelen, willen we zo snel mogelijk zo’n vijf smart-mobility hubs plaatsen en onderzoeken we een versterking van de samenwerking in het gebied. Alles draagt bij aan een toekomstbestendig EAD, waarin bedrijven, werknemers en bezoekers zich thuis voelen.”
Om dit alles te realiseren, is samenwerking onmisbaar. “Vastgoedeigenaren en ondernemers spelen een cruciale rol: zonder hen komt er geen echte transformatie,” benadrukt Van der Helm. Daarom organiseert EAD Meet-Ups om alle partijen te verbinden, en zet studenten in om behoeften en wensen te inventariseren. “Binnenkort lanceren we ook de app ‘Chainels’, om elkaar sneller te kunnen informeren en inspireren.”
Waar ligt de grootste uitdaging? “Het is een zoektocht om iedereen in beweging te krijgen,” geeft hij toe. “Sommigen vinden het nog een ‘ver-van-mijn-bed-show’. Maar als je het belang inziet van verduurzaming en een aantrekkelijke werkplek, dan zie je al snel waarom EAD niet alleen een mooie visie is, maar ook een noodzaak.”
De toekomstvisie voor de komende vijf tot tien jaar is helder. “We willen van EAD een icoon in de regio maken, een plek waar slimme oplossingen en een prettige leefomgeving elkaar versterken,” besluit Van der Helm. “En ik hoop dat mensen die hier werken of plannen hebben om zich te vestigen, die positieve energie oppikken. Samen zetten we EAD met trots op de kaart.”
